A l'any 2000 - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Jean-Marc Côté

A l’any 2000

Wikimedia Commons

«Si algú ens preguntés què és el que normalment genera més incertesa a tothom, segurament respondríem que el futur.» Amb aquesta frase, Isaac Asimov arrenca la introducció al que probablement és el seu treball més insòlit. Es tracta d’una col·lecció d’il·lustracions de finals del segle xix que intenten imaginar com serà el món l’any 2000. Les làmines les va encarregar el fabricant de joguines Armand Gervais a un grup d’il·lustradors dirigits per Jean-Marc Côté, amb motiu de l’Exposició Universal de París del 1900. Sembla que una primera sèrie es va imprimir el 1899 en forma de postals i es va distribuir en capses de cigars. Però l’empresa va fer fallida i el projecte no va tirar endavant. Molts anys després, un joc complet de les postals va arribar per atzar a mans d’Asimov, que en va quedar fascinat i va reproduir-les i comentar-les al llibre Futuredays: A Nineteenth Century Vision of the Year 2000 (1986).

«Per descomptat, és fàcil riure’s i fer broma de les previsions que es feien al 1899, però ¿què faríem nosaltres ara si ens demanessin predir com serà la vida al 2085?» L’escriptor nord-americà feia aquesta consideració a mitjans dels anys vuitanta. Efectivament, quan llegim els seus comentaris sobre les imatges de Jean-Marc Côté, no podem evitar pensar que difícil és preveure el futur, ja no només a cent anys vista, sinó en un termini molt més curt, conscients de l’acceleració progressiva dels canvis.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Futur".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!