Alguns tòpics del supremacisme rus a Ucraïna - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Miquel Cabal Guarro

Alguns tòpics del supremacisme rus a Ucraïna

Arthur Lookyanov / agefotostock

EL DISCURS RUS OFICIAL en relació amb la invasió dels territoris orientals i meridionals d’Ucraïna, més enllà dels arguments polítics i geoestratègics que esgrimeix de manera recurrent, també se sosté (o, més aviat, es vol sostenir) amb un seguit d’afirmacions lligades a la llengua, la cultura i la naturalesa nacional d’Ucraïna. En aquest sentit, Putin se serveix de les llengües ucraïnesa i russa, així com les realitats culturals i nacionals dels pobles que les tenen com a pròpies, per construir una retòrica que té la pretensió de legitimar l’atac. El discurs aprofita alguns elements de la historiografia russa (i de la soviètica), que en bona part han penetrat també en la visió que tenim del conflicte des d’aquest conjunt d’estats que el govern rus ara anomena Occident col·lectiu, amb l’objectiu d’escampar idees que deslegitimin el país (la Ucraïna independent no ha existit mai), el poble (els ucraïnesos no són més que petits russos) i la llengua (l’ucraïnès és una llengua inventada, és un dialecte del rus).

En l’imaginari mediterrani occidental, tot el que queda enllà dels Carpats sovint se’ns representa com una amalgama gairebé indestriable. La influència que el gegant rus ha exercit històricament (i exerceix encara) en el vast territori europeu que s’estén entre la mar Negra i la Bàltica és més que notable. És per això que les realitats nacionals, lingüístiques i polítiques que s’hi manifesten les hem anades aglutinant en una noció força confusa que barreja d’una manera desordenada elements de l’Imperi rus, de l’URSS i de l’actual Federació de Rússia. L’espai geogràfic de la Ucraïna moderna es troba en aquest territori i, per tant, en el nostre imaginari també és una realitat borrosa. És justament aquesta realitat nacional i lingüística el que voldríem contraposar a determinats prejudicis i representacions que obeeixen al prisma històric que tot just hem mencionat.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Dolç".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!