L'LGTBI-fòbia en mapes - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Joaquim Roqueta

L’LGTBI-fòbia en mapes

© ILGA WORLD

Fa uns mesos es van complir cinquanta anys dels disturbis d’Stonewall a Nova York, que van suposar l’inici del moviment pels drets dels homosexuals, i per això és més important que mai observar on es protegeix i on es criminalitza actualment el col·lectiu LGTBI.

La situació de l’homosexualitat difereix molt segons els països, i quan la considerem a nivell global ens trobem des d’estats que inclouen en la seva legislació la prohibició de la discriminació per orientació sexual, fins a d’altres que castiguen amb la pena de mort els que mantenen relacions amb persones del mateix sexe.

Cada any, juntament amb l’Informe d’Homofòbia d’Estat, l’ILGA World publica diversos mapes de les lleis sobre orientació sexual arreu del món. Creada el 1978, L’ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) és una federació mundial que aplega 1.643 organitzacions de 160 països que lluiten per la igualtat dels drets humans per a les persones LGTBI. A partir del 2013, reuneix en un sol mapa tota la informació disponible sobre lleis relatives a la penalització, protecció i reconeixement de la comunitat LGTBI. A l’hora d’analitzar-ne les dades, però, cal recordar que als països on hi ha més protecció legal, això no vol dir que la situació en el terreny sigui segura o no hi hagi hostilitat envers aquests col·lectius. A Mèxic, per exemple, la màxima protecció legal contrasta amb una situació d’extrema violència.

Aquests mapes, que són una eina molt útil per als defensors i defensores de drets humans LGTBI, posen de manifest l’arbitrarietat de les lleis repressives i discriminatòries i indiquen clarament l’absència d’un dret positiu a la major part del món.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "LGTBIQ+".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!