Combats per la història - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Lucien Fevbre

Combats per la història

Album / Bridgeman Images / AGIP

LA HISTÒRIA, CIÈNCIA DE L’HOME, CIÈNCIA DEL PASSAT HUMÀ. I no pas ciència de les coses o dels conceptes. Les idees, ¿al marge dels homes que les professen? Les idees, ¿simples elements entre molts altres d’aquest bagatge mental conformat per influències, records, lectures i converses que traginem cadascú? Les institucions, ¿separades de qui les fa i, tot respectant-les, les modifica constantment? No. No hi ha Història que no sigui de l’Home, i història en el sentit més ampli. Quan James Darmesteter va escriure La vida de les paraules donant al Llenguatge tot el protagonisme, sabem amb quina força, aquí mateix, al Collège [de France], Michel Bréal en va denunciar el caràcter il·lusori. La Història, ciència de l’home, i sí, els fets: però són fets humans. Tasca de l’historiador: trobar els homes que els van viure, i aquells que posteriorment, amb totes les seves idees, s’hi van ficar a dins per tal d’interpretar-los. I sí, els textos: però són textos humans. I les mateixes paraules que els formen són carregades de substància humana. I totes tenen la seva pròpia història, i sonen diferent segons els temps, i encara que designin objectes materials, poques vegades signifiquen realitats idèntiques, qualitats iguals o equivalents. Els textos, per descomptat: ara bé, tots els textos. I no tan sols aquells documents d’arxiu a favor dels quals es crea un privilegi —el privilegi d’extreure’n un nom, un lloc, una data; una data, un nom, un lloc—, tot el coneixement positiu d’un historiador desatent a la realitat. També un poema, un quadre, un drama: documents per a nosaltres, testimonis d’una història viva i humana, saturats de pensament i d’acció potencial…

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Feliços vint".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca