Confuci: l'art de governar i de governar-se - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Manel Ollé

Confuci: l’art de governar i de governar-se

Col·lecció particular

Fa cosa d’uns dos mil cinc-cents anys, a diferents racons d’Euràsia va començar una mutació profunda i irreversible. Van aparèixer noves maneres de veure el món i d’entendre la religió. No ben bé alhora i sense influir-se els uns als altres, des de la Mediterrània fins als mars de l’Àsia Oriental, diferents paisatges mentals i espirituals van començar a transformar-se radicalment. Començava a quedar enrere la mera transmissió piramidal i col·lectiva de mites, creences i rituals. Començaven a aparèixer mestres i pensadors singulars, amb noms i cognoms, que apuntaven a formes noves d’espiritualitat i de reflexió. S’obria una nova era on la interrogació personal, la introspecció, l’obertura de la consciència individual i la confrontació d’idees agafaven un protagonisme sense precedents. D’aquella sacsejada euroasiàtica, Karl Jaspers en va dir l’era axial.

Mentre a la Grècia que va des dels presocràtics fins a Aristòtil es dreçaven els fonaments sòlids de la raó moderna, al nord de l’Índia el Buda plantejava una forma de religiositat desvinculada de la jerarquia de les castes, que deixava a cadascú la possibilitat de desvetllar-se i de veure-hi una mica més clar. En el món jueu els profetes Elies, Isaïes i Jeremies rellegien la tradició en un sentit que preparava el terreny al cristianisme, a l’Índia també apareixia el jainisme pacifista i a l’Iran el zoroastrisme. Enmig de tot això, a la Xina sorgien les cent escoles, amb uns quants noms que van deixar una empremta fonda i duradora. Els més influents i coneguts són Laozi i Confuci. L’un més místic, poètic i misteriós, l’altre encara avui el referent asiàtic del saber, la tradició, l’ètica i la governança.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Feliços vint".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca