Construint la nació a pedalades - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Toni Padilla

Construint la nació a pedalades

© Pauline Ballet

MÉS DE CENT MIL ALSACIANS van arribar a París exiliats entre el 1871 i el 1873. Famílies amb cognoms alemanys, però que volien ser franceses. França, la sempre orgullosa França, havia estat humiliada pels prussians, que s’havien permès el luxe de posar setge a París i derrotar tots els exèrcits de Napoleó III com si fossin soldats de plom. La guerra franco-prussiana va deixar França desorientada, trencada pel mig, dividida sobre què calia fer. I els alemanys van fer una gran queixalada al mapa, quedant-se les regions d’Alsàcia i Lorena. Serien seves fins al final de la Primera Guerra Mundial. Els Zimmer eren una d’aquelles famílies que no volien ser alemanyes. Arribats a París quan les barricades de la Comuna encara fumejaven, van obrir un restaurant per oferir la cuina típica d’Alsàcia, una braseria just al costat del Théâtre du Châtelet. Una porta, de fet, duia directament del teatre a les taules del restaurant, per on solien passar personalitats com Jules Verne, Émile Zola, Sarah Bernhardt, Gustav Mahler, Claude Debussy, Henri de Toulouse-Lautrec, Marcel Proust o Guillaume Apollinaire.

El 20 de novembre del 1902, Georges Lefèvre, un periodista de vint-i-cinc anys, va arribar a Le Zimmer amb una carpeta sota el braç, visiblement nerviós. Henri Desgrange, el director del diari esportiu on treballava Lefèvre, l’havia citat a dinar. Van asseure’s en una taula amb vistes al carrer. Desgrange estava preocupat. El diari, L’Auto, no rutllava. No aconseguia vendre exemplars ni fer-se un lloc al mercat. La seva competència, el diari Le Vélo, els passava la mà per la cara. I per a Desgrange era una qüestió d’honor guanyar la batalla periodística, així que havia citat Lefèvre per veure si aquest tenia alguna idea que aconseguís revertir la situació. Lefèvre en tenia una. «Podríem organitzar una cursa ciclista per etapes que donés la volta sencera al país», li va dir. «És a dir, ¿proposes fer un tour per tot França?», li va preguntar Desgrange. Amb un bon tall de carn cuinat a l’estil alsacià i un got de vi al davant, estava naixent la competició esportiva més estimada pels francesos. La llegenda del Tour de França es començava a escriure a les taules de Le Zimmer.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "França".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!