Dolços plens de fe - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Carme Gasull

Dolços plens de fe

© Run Design

A FE DE DÉU que en els fogons dels convents, monestirs i abadies de tot el món, religioses i religiosos de totes les nacionalitats, edats i condicions han cuinat algunes de les receptes dolces més interessants de la història. Ja en va deixar constància santa Teresa de Jesús, Teresa de Cepeda y Ahumada abans de perdre el nom secular: «També entre les olles camina el Senyor». Per fortuna, o per voluntat divina, alguns d’aquests «dolços plens de fe» han sobreviscut fins al món d’avui i es continuen preparant i consumint, si més no en períodes concrets o dies assenyalats.

Sense anar més lluny, Teresa d’Àvila —com també es coneix la reformadora de l’orde carmelita, nada a la província castellanolleonesa— té unes postres «dedicades» tant o més famoses que ella: les torrades, torradetes, rostes o coquetes de Santa Teresa, les torrijas castellanes. Un mos tan humil com saborós (pa sec remullat en llet, arrebossat amb ou, fregit en oli i aromatitzat al gust amb sucre i canyella, recepta a l’engròs), característic dels àpats quaresmals cap a mitjan segle xix, que no només s’ha conservat sinó que s’ha reversionat i convertit en producte gurmet de la mà de pastissers i restauradors de tot l’Estat espanyol.

Malgrat que ho pugui semblar pel seu nom en català, no devem l’autoria del dolç a santa Teresa, la primera dona declarada doctora de l’Església universal, a qui sí se li atribueix, però, la recepta d’un flam que, segons l’escriptor Luis San Valentín, va elaborar personalment durant la seva estada al convent de Sòria del 2 de juny al 16 d’agost del 1581. La dada, els ingredients i la recepta, a La Cocina de las Monjas (Alianza Editorial, 1989).

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Dolç".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca