El Món d'Ahir més dolç, al número 25 - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

El Món d’Ahir

El Món d’Ahir més dolç, al número 25

El primer número de la col·lecció 2023, serà el número més dolç de la nostra publicació fins al dia d’avui. Un número dedicat a un dels sabors clàssics i sobre el que Toni Soler, directora de la revista, diu a l’editorial:

“Des dels aforismes clàssics («Dulce et decorum est pro patria mori», «Dolç i honorable és morir per la pàtria») fins a les dites populars més esmolades en la nostra llengua («La sogra, ni de sucre és bona»), la dolçor ha estat lloada com l’atribut més agradable i addictiu de l’alimentació i, metafòricament, ha esdevingut una fórmula expressiva de la bondat, de la sensualitat i del plaer eròtic, en contraposició amb l’amargor, un altre atribut gustatiu que adjectiva la part dolenta de la vida i del capteniment humà. La satisfacció del nostre paladar és tan important, tan decisiva en la nostra vida, que no és estrany que d’una mala notícia en diguem disgust, que en castellà anomenin sinsabor una decepció i que l’expressió més afectuosa per dirigir-se en anglès a la persona estimada sigui sweetheart.

La història del dolç ens convida a buscar-lo en la gastronomia, però també en l’art, en la literatura i en l’amor, que és la més dolça de les emocions humanes. El plaer associat a la ingesta de dolços i confits, especialment des del consum generalitzat de la xocolata, potser explica que el gran botànic i taxònom Linneu definís la planta del cacau i els seus derivats com a theobroma, és a dir, l’«aliment dels déus».”

Hi trobareu articles de Manel Lucas, Purificació Mascarell, Miquel Cabal Guarro, Samuel Pepys, Joan Fontcuberta, Maria Nicolau, Pius Alibek, Marc Casanovas, Lizbeth J. Chaviano Pérez, Olga Jornet Vegas, Llucia Ramis, Xavier Theros, Carme Gasull, Paula Molés, Toni Pou, Martí Domínguez, Antonio Baños, Valèria Gaillard Francesch i Jordi Roca. A més a més, en aquest número han col·laborat artistes, il·lustradores i fotògrafs com Juan Cris, Pere Llobera, Miguel Lorenzo, Andrea Maresch, Fátima Moreno, RUN Design i America Sanchez.

Molt aviat estarà disponible al web i llibreries, i ja el podeu reservar aquí.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Dolç".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!