Els malalts imaginaris - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Albert Figueras

Els malalts imaginaris

Huffpost

La pel·lícula Boy Erased (2018), de Joel Edgerton, explica la traumàtica experiència de Garrard Conley, un homosexual nord-americà a qui els pares van forçar a seguir un tractament per intentar «guarir-lo» quan era adolescent. L’any 2004 el van inscriure al programa Love in Action, dirigit per un capellà cristià exgai, que pretenia modificar l’orientació sexual de les persones mitjançant diverses intervencions psicològiques i espirituals, l’anomenat tractament de conversió. Després de diverses complicacions judicials arran del suïcidi d’alguns participants en el programa, Love in Action va haver de tancar l’any 2007 i va canviar de nom per Restoration Path. Avui, la pàgina web de Restoration Path no funciona, i la seva darrera piulada a Twitter és del 2018.

L’intent de corregir la sexualitat de les persones quan es desvia del que alguns consideren la norma ha ultrapassat l’àmbit jurídic gràcies a la nefasta col·laboració d’alguns metges entestats a curar les desviacions. Però, malauradament, no és només cosa dels Estats Units, ni tampoc són pràctiques dels segles XIX i XX: l’any 2010, el Departament de Salut de la Generalitat va obrir un expedient a una clínica de Barcelona perquè s’hi oferien teràpies reparatives per modificar l’orientació sexual.

La sexualitat sempre ha interessat i preocupat els humans, potser perquè acostuma a generar conductes que impliquen complicitats i perquè té el poder d’establir vincles tan potents entre els individus que podrien arribar a desafiar l’ordre establert. En el context hereu de la cultura judeocristiana, hom considerava normal la sexualitat heteropatriarcal; qualsevol altra variant, a banda de classificar-se fora de la norma i ser susceptible de constituir un pecat, sovint s’incloïa al codi penal per tal de rebre la corresponent sanció social a més del càstig diví. El cas de l’homosexualitat mereix una anàlisi detallada perquè, més enllà de ser declarada il·legal, a finals del segle XIX se li va posar l’etiqueta de malaltia, un detall clau perquè les malalties impliquen la necessitat d’un tractament, i això va obrir la porta a un ventall de teràpies fonamentades en creences falses i sense cap eficàcia, però amb greus conseqüències físiques i mentals per als afectats.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "LGTBIQ+".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!