Els superherois, mirall de la història - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Tomàs Pardo

Els superherois, mirall de la història

© Martín Vitaliti

En la història del còmic nord-americà, un dels arquetips més populars (de fet, s’ha convertit en un gènere en si mateix) és el del superheroi. L’incontestable èxit en els últims anys de les adaptacions d’aquestes historietes al cinema i la televisió s’explica pel creixement exponencial en el desenvolupament de les noves tecnologies digitals, que ha fet possible plasmar els superpoders d’una manera cada vegada més realista, i per la tendència de Hollywood a esprémer al màxim els personatges d’èxit provat en altres mitjans. Tot plegat ha popularitzat encara més la iconografia superheroica.

Éssers proveïts de capacitats miraculoses, els superherois tenen les seves ar- rels en la mitologia i les religions, i en els segles XX i XXI han anat configurant tot un veritable univers de personatges interrelacionats. El desig de creure en algú amb poders sobrehumans capaç de resoldre els problemes de la humanitat ha disposat d’un mirall en el còmic en el qual no és difícil veure reflectides les angoixes i les pors que han trasbalsat el planeta, i especialment els Estats Units, a causa dels enormes canvis i els esdeveniments traumàtics de l’últim segle.

En les primeres dècades de vida del còmic nord-americà hi ha diversos personatges que contenen elements que es poden considerar precedents de les característiques superheroiques: Popeye (1929) i la seva força sobrehumana proporcionada per la ingestió d’espinacs, el detectiu Dick Tracy (1931) i els seus gadgets d’última generació, l’atleta Flash Gordon (1934), el mag Mandrake (1934) i el seu domini de la hipnosi i la telepatia, l’Home Emmascarat (The Phantom, 1936), que combat el mal amb uniforme cenyit i antifaç… Però és Superman —probablement el superheroi més cèlebre de la història, convertit en una autèntica icona pop— qui estableix les bases fundacionals del gènere.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "LGTBIQ+".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!