Entrevista a Patrick Boucheron, medievalista - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Judit Carrera

Entrevista a Patrick Boucheron, medievalista

Nicolas Liponne / NurPhoto via Getty Images

Patrick Boucheron (París, 1965) és un dels màxims exponents de l’actual renovació historiogràfica europea. En aquesta conversa amb Judit Carrera, Boucheron explica, com a francès i com a expert en els mecanismes del poder des de l’edat mitjana, la seva visió de l’autoritat, dels conflictes i de la vigència del tradicional clixé de França com a país de revolucions.

J.C. Sou un historiador de l’edat mitjana molt compromès amb el present, en una llarga història que s’estén des del segle XIII fins als nostres dies. Comencem doncs pel principi: ¿què us va convertir en historiador? ¿D’on ve la vostra passió per la història?

P.B. De fora de la història, de fet. Vaig arribar a la història per un camí una mica indirecte. Les meves primeres lectures van ser en l’àmbit de la literatura i la filosofia. Per a una persona de la meva generació no és gaire original, però la lectura de Michel Foucault va ser determinant per a mi, especialment la seva manera d’escriure i de pensar en el passat. Des d’aleshores sempre he buscat la manera en què la història com a disciplina pot acollir el que la desborda. Professionalment, em vaig formar en el context de la gran crisi revisionista dels anys vuitanta, que en realitat era negacionista, dominada pels «assassins de la memòria», com els anomena- va Pierre Vidal-Naquet, perquè qüestionaven l’existència de les cambres de gas i el mètode històric. Per a mi, la qüestió de la veritat i la mentida, de la prova, era extremadament important. Si m’implico en disciplines diferents de la història com la literatura o el teatre no és per entretenir-me o allunyar-me de les regles de l’ofici, sinó justament per tornar-hi. Sempre vaig tenir la impressió que per ser historiador no podia quedar-me encasellat en la disciplina. I la història de l’edat mitjana em va semblar un espai de llibertat. Em van marcar molt els historiadors Jacques Le Goff i Georges Duby, que eren també sociòlegs i antropòlegs i vivien entre disciplines. Jo intento comprendre la genealogia de la nostra modernitat des de l’edat mitjana, a partir del que veiem a l’època medieval.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "França".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!