Guimerà i l'homoerotisme en el teatre català al tombant dels segles XIX i XX - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Xavier Albertí

Guimerà i l’homoerotisme en el teatre català al tombant dels segles XIX i XX

Biblioteca de Catalunya

La temporada 2015/2016, mentre preparàvem des del Teatre Nacional l’Epicentre Guimerà, per ajudar a plantejar una mirada nova sobre el dramaturg i la seva obra, vaig visitar una exposició al Museu d’Orsay, a París, sobre el Marquès de Sade, comissariada per Annie Le Brun, una de les veus més lúcides del pensament contemporani en llengua francesa. La mostra permetia observar el canvi de perspectiva que s’havia operat entorn de la figura de Sade, que havia passat de ser llegit inicialment com un pseudopornògraf per acabar entronitzat com el gran alliberador de la forma poètica per part dels poetes simbolistes del trasbals del tombant del xix i els surrealistes del xx.

En diàleg amb aquella revisió sadiana, vaig pensar que valia la pena examinar més a fons aquells elements biogràfics que permetessin posar en valor l’alliberament formal del llenguatge escènic que planteja Àngel Guimerà d’una forma única, tant en el context català i ibèric com en l’europeu. Salvador Dalí ja l’havia titllat de «gran pederasta pelut», i tant Ricard Salvat com Josep Maria Benet i Jornet havien apuntat que les segrestades pulsions homoeròtiques del dramaturg podien esdevenir claus de lectura importants a l’hora de rellegir-lo des d’una perspectiva contemporània. Però, casualment, tot just l’any 2005 havien arribat a la Biblioteca de Catalunya els documents personals conservats per les filles de Pere Aldavert, l’home amb qui Guimerà comparteix tomba al cementiri de Montjuïc, i amb qui va viure la major part de la seva vida, i entre aquests documents es conservava una sèrie de cartes entre Guimerà i Tomàs Rigualt, un jove vendrellenc amb qui Guimerà semblava haver tingut una estreta amistat romàntica clarament homoeròtica quan es llegeix avui en dia.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "LGTBIQ+".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!