Heroïnes amb cap de goril·la - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Neus Molina

Heroïnes amb cap de goril·la

© Guerrilla Girls / Cortesia de www.guerrillagirls.com

Una dona vestida de goril·la canta durant vuit minuts Hot Voodoo envoltada de ballarines. A poc a poc es desfà de la disfressa, primer els guants, després la màscara de simi, en acabat la pell sencera. És Marlene Dietrich, que amb la seva bellesa engoril·lada desafia les mirades del públic al film La Venus rossa de Josef von Sternberg, l’any 1932. 

La cultura pop ens ha regalat una llarga col·lecció de primats. Des de la imponent Dietrich contrariant els rols de gènere i la idea de feminitat lànguida, a King Kong repartint clatellades i masculinitat enrabiada a tort i a dret. La televisió també ens ha donat la simpàtica i submisa mona Xita i, a casa nostra, en Floquet de Neu, el mico albí, amb sèrie de dibuixos animats inclosa, que feia les delícies dels infants de l’època. Blanquet i extravertit, contrastava amb el pobre animaló amb demència senil que, tancat entre quatre parets, refregava la seva femta pels vidres del decrèpit zoo de Barcelona dels noranta. 

Potser per la Dietrich, potser perquè el film Goril·les en la boira va ser un èxit vuitanter amb una Sigourney Weaver magistral, o potser (i aquesta és la hipòtesi més estesa) perquè gorilla i guerrilla en anglès sonen igual i algú es va confondre en lletrejar-ho, a finals dels anys vuitanta un grup de dones amb màscara de goril·la van irrompre al panorama artístic novaiorquès. El col·lectiu de primats volia denunciar la manca de representativitat de les dones al món de l’art.

 Eren les Guerrilla Girls, i abans que goril·les eren guerrilla, s’afanyaven a dir les activistes; però el cert és que convertir-se en un col·lectiu anònim i pelut va ser tot un encert de màrqueting. Sempre és millor escoltar un goril·la que una manifestant amb pancartes, ¿no?

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Outsiders".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!