Històries i contrahistòries - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Joan Fontcuberta

Històries i contrahistòries

© Matthias Wähner

En els darrers compassos del mil·lenni, plantejar que la història arribava a la seva fi va encendre un fort debat tant ideològic com acadèmic. El febrer del 1989 un jove politicòleg va pronunciar una conferència a la Universitat de Chicago. Es deia Francis Fukuyama. La seva provocadora presentació, titulada ¿La fi de la història?, va causar un gran enrenou. Sis mesos més tard era publicada per una influent revista acadèmica de Washington, The National Interest, portaveu del corrent neocon, i el 1992 el text editat i ampliat esdevenia un best-seller: La fi de la història i l’últim home. En l’interval el títol havia perdut el signe d’interrogació, i el to conjectural de l’inici s’havia acabat convertint en una asseveració categòrica. Fukuyama entenia la història com una lluita entre ideologies, una pugna que concloïa en col·lapsar el bloc comunista. Un cop derrotats successivament els totalitarismes feixistes i comunistes, només cabia pronosticar el triomf definitiu del liberalisme econòmic, garant del liberalisme polític i del pensament únic: les ideologies deixaven de ser necessàries i eren substituïdes per l’economia. Els individus quedaven reduïts a la condició d’Homo economicus. El principi de lliure mercat passava a ser la validació d’estats regits per democràcies representatives que rendien comptes als ciutadans i els garantien la llibertat. La història, per tant, ja no avançava més, s’aturava aquí perquè havia aconseguit la meta definitiva. En aquestes circumstàncies, aleshores, el benjaminià «àngel de la història», aquell que girava l’esguard cap al passat i «només veia una sola catàstrofe que no parava d’acumular ruïnes sobre ruïnes», podia llicenciar-se i anar-se’n de vacances.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Balears".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca