"Igual que els segells estampats en la cera tendra" - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Roger Aluja

“Igual que els segells estampats en la cera tendra”

Sammlung Rauch / INTERFOTO / agefotostock

Plutarc (c. 45 – c. 120 dC) va ser un dels autors més prolífics de la Grècia romana. Nascut a mitjan segle i, quan ja feia més de dos segles que totes les ciutats gregues havien sucumbit al domini de Roma, és un dels millors exponents, com a escriptor, de l’associació entre el món grec i el romà, i de la compatibilitat, com a ciutadà romà, de mantenir alhora les dues lleialtats: Grècia representava el saber, el pensament, el coneixement antic; Roma, el poder militar i polític, la força, el vigor. Per bé que coneixia bé Atenes i que va viatjar per Egipte i Itàlia, Plutarc va viure majoritàriament a Queronea, la seva ciutat natal, situada a uns trenta quilòmetres del santuari de Delfos, al servei del qual va dedicar, com a sacerdot, els últims trenta anys de la seva vida.

Escriptor infatigable, Plutarc ha passat a la posteritat gràcies a la seva immensa obra, que va arribar a sumar més de dos-cents volums, des de biografies de personatges històrics fins a tractats morals, passant per diàlegs de tall més filosòfic, estudis sobre religió, música o educació i repertoris d’antiguitats. La seva obra se sol dividir en dos grans blocs: les Vides paral·leles, un seguit de biografies comparades de personatges grecs i romans —amb intenció més didàctica que no pas històrica—, i els Moralia, que engloben la resta de tractats, de temàtica ben diversa.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Infància".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca