Jocs, caricatures i ninots: mapes lúdics, satírics i curiosos de França - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Carme Montaner

Jocs, caricatures i ninots: mapes lúdics, satírics i curiosos de França

Library of Congress Geography and Map Division

El regne de França va esdevenir des de mitjans del segle XVII una potència mundial en cartografia. L’exèrcit de la corona francesa que va envair mitja Europa necessitava mapes com a font d’informació territorial i com a eina de planificació bèl·lica, i amb aquest objectiu, a partir del 1691, va organitzar un cos d’enginyers militars que van millorar la cartografia topogràfica tot buscant la precisió tècnica. Molt sovint, aquests mapes manuscrits van passar a mans d’editors, la majoria instal·lats a París, i en pocs anys van aixecar una gran indústria cartogràfica editorial.
Però ben aviat, tal com va passar en altres territoris europeus, la cartografia va sortir d’aquest àmbit estrictament militar i administratiu, reservat a una elit molt reduïda, i va trobar nous lectors, per als quals
un mapa no era només un document d’informació territorial, sinó que també podia ser un objecte lúdic o de crítica satírica.

A França, ja al segle XVII hi trobem els primers exemples de mapes lúdics en forma de taulers de joc destinats a un públic burgès i aristòcrata, certament encara molt restringit, en els quals els jugadors podien imitar el rei i repartir-se bocins de territori asseguts còmodament a casa. Eren jocs de l’oca, però a cada casella hi havia el dibuix d’una província, de manera que els editors en feien difusió dient que era una forma divertida d’aprendre la geografia del regne. Tot fa pensar que aquest tipus de mapes van tenir una bona acceptació ja que, un cop destronada la monarquia amb la Revolució del 1789, se’n van publicar noves versions, aquesta vegada amb els nous departaments en què es va dividir la República, en una demostració d’adaptació ràpida a les noves circumstàncies polítiques i també de la seva efectivitat com a eina pedagògica. La cartografia lúdica ha arribat fins a l’actualitat, en què el mercat ofereix un bon nombre de jocs d’estratègia territorial.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "França".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!