La batalla de Mallorca - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Jaume Claret

La batalla de Mallorca

Biblioteca Nacional de España

La Guerra Civil espanyola podria resumir-se com l’avanç implacable del bàndol rebel davant la resistència esforçada del republicà. En opinió del brigadista estatunidenc Alvah Bessie, el fort de les tropes governamentals no era l’ofensiva, però a la defensiva —des dels suburbis de la Ciutat Universitària madrilenya fins als erms dels Monegres aragonesos— gairebé cap soldat podia igualar-los. Pocs moments van trencar aquesta linealitat. Per això sorprèn el desconeixement general sobre una de les operacions proactives més ambicioses del bàndol republicà: la batalla de Mallorca.

Des del juliol del 1936, l’arxipèlag balear estava controlat per l’exèrcit sublevat, al qual únicament se li va resistir Menorca, que es va mantenir lleial fins al final de la guerra, el febrer del 1939. Per a la República, Mallorca representava una pèrdua estratègica especialment sensible, ja que amenaçava de convertir-se en base dels atacs aeris contra la costa mediterrània i de la fiscalització del comerç marítim des del golf de Lleó fins a les costes nord-africanes. Per evitar aquests mals presagis i aprofitant la debilitat de les autoritats centrals, el Comitè de Milícies Antifeixistes i la Generalitat van decidir prendre la iniciativa i reafirmar-se amb una victòria militar que es preveia assequible pel relatiu isolament mallorquí respecte del territori controlat pels rebels.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Balears".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca