La cultura lesbiana i el dret a existir - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Carme Porta

La cultura lesbiana i el dret a existir

Collection of Staten Island Historic Society / Wikimedia Commons

Safo de Lesbos és una de les primeres poetes que va mostrar el seu desig per altres dones. Des d’aquests versos fins a l’eclosió creativa de l’actualitat, la història de la cultura lesbiana no és coherent ni lineal, però té dos eixos bàsics: la voluntat de visibilitat i de pedagogia social.

La història cultural ha invisibilitzat la cultura que no s’ha fet des de les estructures de poder, la cultura no entesa com a creació de normes i béns, de valors lligats a cada societat i, al seu torn, als interessos de les ideologies hegemòniques. Les cultures crítiques, les que han volgut ser transgressores, han estat considerades subcultures i han patit l’oblit i la invisibilització.

Els fets populars han estat ignorats per la històriaoficial. Les dones han estat invisibilitzades i negades.
Els estudis històrics i antropològics no fa gaire que van començar a introduir la mirada diversa en la construcció del relat històric. La creativitat, associada a aquest univers simbòlic patriarcal i hegemònic, ha estat vetada a les dones. Christa Wolf recull en un article en forma de carta una experiència que va tenir en una tertúlia, en la qual un dels participants opinava: «La gent hauria de deixar de queixar-se per la sort que han tingut les dones en el passat. El fet que estiguessin subordinades a l’home, que el cuidessin, que el servissin, aquesta era la precondició perquè l’home pogués concentrar-se en la ciència o en l’art i pogués assolir els màxims resultats en els dos camps. El progrés no era ni és possible de cap altra manera, i la resta només són ximpleries sentimentals.»  Així, el paper de les dones en la història, en la societat, en la cultura, ha estat menystingut, oblidat i titllat de ximpleria sentimental.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "LGTBIQ+".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!