La temptació és l'aparador: Barcelona, ciutat de confiters i pastissers - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Xavier Theros

La temptació és l’aparador: Barcelona, ciutat de confiters i pastissers

Cortesia d’America Sanchez i l’Editorial Gustavo Gili

DOLCES HISTÒRIES DE DOLÇOS
Les llaminadures són tan antigues com la humanitat. A la prehistòria, els nostres avantpassats ja es delien per la mel, i són nombroses les imatges que han quedat de la recol·lecció d’aquest producte en pintures parietals als turons de Matobo (Zimbàbue), Drakensberg (Sud-àfrica) o a la cova de l’Aranya (València). A l’antic Egipte es feien pans amb mel i llavors, i a la Bíblia es parla dels tortells de figues, panses o dàtils. A l’antiga Grècia elaboraven pastissos fets de farina, mel, formatge fresc i oli. Tanmateix, l’ofici de pastisser no es comença a delimitar fins a l’època romana.

Originàriament, pastissers i flequers romans feien postres com la tripartina, un pastís amb ous, llet i mel. Llavors, l’art de la pastisseria era designat amb el terme dulciarius. Però a partir del segle iv apareix la primera corporació de pastissers, els pastillariorum, que serien pioners a l’hora d’incorporar almívars i fruites als pastissos. Quan pel gener es celebraven les festes consualia, aquests professionals participaven en una processó a cavall d’ases, i llançaven pastissets als espectadors, en un clar antecedent de festes com la dels Tres Tombs o Sant Medir.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Dolç".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca