L'embrió del mal - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Agnès Rotger

L’embrió del mal

© Pere Llobera

EL 1955 ISAAC ASIMOV va imaginar la solució a tots els problemes de la humanitat. La va formular a la novel·la La fi de l’eternitat. Es tractava de fer modificacions quirúrgiques en la realitat per aconseguir evitar un gran mal en un moment posterior de la història. En va dir el Canvi Mínim Necessari i, conscient de l’enorme dificultat de trobar quin era aquest canvi mínim i de valorar-ne l’impacte, va crear una organització, fora de l’espai i el temps, formada per homes (no en sentit genèric: mascles humans) escollits d’entre els milers de segles i formats minuciosament per poder estudiar la realitat sense deixar-se portar pels prejudicis i valors de la seva època. Asimov, enamorat de la tecnologia, no es va oblidar de posar una màquina a treballar les dades: un superordinador que va anomenar Computaplex. Les conseqüències de qualsevol manipulació, per petita o frívola que pogués semblar, podrien ser catastròfiques, i calia una intel·ligència artificial que pogués processar tantíssimes variables…

Segur que si tinguéssim la clau de la Computaplex una de les primeres coses que li encarregaríem eliminar de la història serien les grans tiranies, especialment les que han causat guerres i desastres; i voldríem que aquesta eliminació fos preventiva, és a dir, que erradiqués la tirania quan els tirans encara no ho eren; quan tot just eren nens indefensos i potser encantadors. Aleshores sorgiria la pregunta inevitable: aquests infants innocents, ¿els podem considerar responsables de la seva actuació futura? ¿Duien dins seu l’embrió del mal?

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Infància".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca