Les imatges de l'espai, l'espai de les imatges - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Joan Fontcuberta

Les imatges de l’espai, l’espai de les imatges

NASA/Wikimedia Commons

Arran del cinquantè aniversari de l’arribada de l’Apol·lo 11 a la Lluna, una de les imatges més celebrades ha sigut la de la petjada d’Edwin «Buzz» Aldrin sobre el sòl del mar de la Tranquil·litat (signatura AS11·40· 5878 en el catàleg de la NASA). Es tracta certament d’una imatge icònica que poua en l’imaginari col·lectiu i que ha marcat les generacions posteriors pel seu valor simbòlic: és la demostració inequívoca d’una proesa —«un gran salt per a la humanitat»—, però també d’una conquesta que enceta una nova percepció dels límits —«sempre una mica més lluny»—. Aquella petjada concentra l’emoció i el risc d’una aventura presenciada en directe, de la qual tots els teleespectadors es van sentir amb el dret de reclamar certa quota de protagonisme en pertànyer a la generació que s’havia autoimposat el repte i l’havia vençut. La imatge expressa, en definitiva, l’èxtasi en què el desig, la fantasia i el mite es van fer abastables per la realitat.

Vista en perspectiva, aquella petjada parla del triomf de la voluntat i de l’audàcia, però també, no ho oblidem, de la propaganda i de la política caïnita de la guerra freda. A part del testimoni fotogràfic, l’empremta deixada a la Lluna esdevé un document monument: és l’evidència d’un fet —la primera visita d’astronautes al satèl·lit— i al mateix temps és una «intervenció» en el paisatge que durarà per sempre (si més endavant no es produeixen actes vandàlics per part dels futurs visitants). A la Lluna no hi ha ni atmosfera, ni vent, ni agents que provoquin l’erosió de la superfície. Per tant, qualsevol marca, tal com passa amb els monuments que coneixem, es projectarà en el temps amb el valor commemoratiu i celebratori que convinguem atorgar-li.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "LGTBIQ+".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!