L'home que no va descobrir el romànic català - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Lucila Mallart

L’home que no va descobrir el romànic català

Museu Nacional d’Art de Catalunya / Wikimedia Commons

Sovint s’ha considerat Josep Puig i Cadafalch «l’home que va descobrir el romànic català». Motius no en falten: va formar part, el 1907, d’una cèlebre missió arqueològica als Pirineus promoguda per l’Institut d’Estudis Catalans; va escriure dotzenes d’articles i de llibres sobre l’art i l’arquitectura romàniques; i va ser respectat, com a historiador de l’art, a Europa i a la resta del món. També va ser fotògraf (una faceta que encara no es coneix prou), restaurador de monuments, polític i president de la Mancomunitat de Catalunya entre 1917 i 1923. L’estudi del romànic català deu molt a Puig i Cadafalch, malgrat les reserves que alguns investigadors han mostrat, sobretot en els darrers anys, en relació amb algunes de les seves teories, com ara la superioritat tècnica de la volta de canó respecte a la de fusta o la presència d’artistes llombards a la Catalunya medieval. Avui m’agradaria acostar-me a Puig més enllà de l’anècdota, tot reflexionant sobre què va significar, realment, la «descoberta» del romànic català i com podem pensar la seva relació amb la història de l’art medieval des de Catalunya i des del món.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Infància".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca