L'indi més dolent que ha existit - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Manel Lucas

L’indi més dolent que ha existit

© Juan Cris

QUAN, DE PETITS, JUGÀVEM AL PATI a indis i vaquers, el que més se sentia eren onomatopeies: pínyau-pínyau, pghhh, bang… Els més realistes acceptaven fingir gemecs de dolor quan, suposadament, els havien ferit (mai mort, la ferida era el punt intermedi de consens entre un equip i l’altre). Però també hi havia un crit que sonava invariablement, un crit que aquells a qui havia tocat fer d’indis llançaven com a amenaça, just abans d’emprendre un atac definitiu: Gerónimo!

No en sabíem gran cosa, de la conquesta de l’oest; no en teníem ni idea, d’ubicar aquelles guerres en un temps i un espai geogràfic concrets; confoníem sioux, apatxes o comanxes, pensàvem que parlaven amb infinitius i que els blancs eren «els bons». Ni tan sols teníem clar si aquells personatges eren reals o imaginats. Només havíem mamat al cinema westerns sense context, i sovint de mala qualitat, però una de les poques coses que teníem clares era que hi havia un nom que, per si mateix, ja infonia valentia a uns i por als altres. Gerónimo era més una invocació que una persona.

Aquesta és la clau de la permanència de Gerónimo en la memòria col·lectiva: haver transcendit el simple personatge per esdevenir el símbol d’una època i d’uns fets històrics. A canvi, com sempre que algú es converteix en símbol, la persona real queda emboirada, confosa entre històries reals i llegendes, víctima dels enemics i dels amics, d’acusacions no sempre ben fundades i d’elogis igualment exagerats.

Gerónimo és l’últim dels líders apatxes, els indígenes que, a Arizona i Nou Mèxic, van protagonitzar la resistència final a la dominació blanca. Les guerres apatxes van durar vint-i-cinc anys, i els últims deu van girar al voltant dels esforços del Govern nord-americà per capturar Gerónimo.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Dolç".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca