Londres en flames: el Great Fire del 1666, segons Samuel Pepys - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Samuel Pepys

Londres en flames: el Great Fire del 1666, segons Samuel Pepys

Yale Center for British Art, Paul Mellon Collection

Els diaris de Samuel Pepys són una font primària fantàstica per conèixer la vida de Londres a la segona meitat del segle XVII, just després de la caiguda de Cromwell i l’inici de la Restauració monàrquica. Un moment en què la Corona anglesa comença a construir un dels imperis més poderosos del món.

Pepys és un funcionari molt proper als cercles de poder, membre del Parlament i amb un càrrec a la Marina, i a través d’ell coneixem les interioritats de la política. Però, alhora, és una persona amb les seves passions, els seus costums i les seves manies, i cada entrada del seu diari ens obre una porta a la vida quotidiana de la burgesia anglesa.

En el fragment que reproduïm, Pepys relata com s’assabenta del Great Fire, el gran incendi que va devastar mig Londres l’any 1666. Pepys va amunt i avall, arriba fins i tot a les dependències reials per aconsellar al rei Carles II que ordeni la demolició dels edificis que calgui per evitar l’avanç del foc. A través de la seva experiència podem viure la tragèdia com si hi fóssim.

I tot això, sense excessos retòrics o dramàtics, amb el to pragmàtic que se li suposa a un anglès com cal.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Dolç".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!