Menjar-se la fotografia amb patates - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Joan Fontcuberta

Menjar-se la fotografia amb patates

© Joan Fontcuberta

EN LES ÚLTIMES PÀGINES del número 25 d’El Món d’Ahir, el monogràfic del qual estava dedicat al dolç, el xef Jordi Roca es despenjava amb una recepta de postres insòlita: ens proposava menjar-nos un llibre. Aquesta raresa de rebosteria s’anomena Llibre vell i s’inspira en el passatge de la magdalena de la novel·la A la recerca del temps perdut, de Marcel Proust. Al primer volum dels set que componen aquesta obra magna, titulat Pel cantó de Swann, el narrador suca una magdalena en una tassa de te i aquell sabor li desencadena com per encanteri una allau de records enterrats en el fons de la memòria. En les següents tres mil pàgines, Proust es recrea en els records recuperats, que va filant per teixir un «temps retrobat». Amb la seva genial invenció, Jordi Roca pensa que cruspir-nos un llibre, encara que estigui recobert de crema, gelat i galeta cruixent, té la capacitat de traslladar-nos al moment de plaer de quan el vam llegir. Ras i curt, ensumar i assaborir una menja sublim ens fa viatjar al passat i recuperar vivències que crèiem perdudes. D’aquí sorgeix el concepte de temps proustià, un temps que

passa, un temps que ens conté. Des de la literatura aquesta nostàlgia pel temps perdut ens confronta amb altres formes d’entendre la temporalitat. Un escriptor nostrat com Josep Maria Espinàs refutava el temps proustià i, en una entrevista, defensava que «acceptar el pas del temps és indispensable perquè tots formem part del temps. El temps no se’n va, el temps no et deixa sol, el temps t’acompanya». No es tracta de ser i estar dins del temps, venia a dir, sinó de ser i estar paral·lel al temps.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Futur".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca