Ermessenda de Carcassona: una dona de govern - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Joaquim Nadal

Ermessenda de Carcassona: una dona de govern

© Luis Mazón

Ermessenda de Carcassona va viure més de vuitanta anys. Nascuda entre el 974 i el 976, una dada encara imprecisa, morí al castell de Sant Quirze de Besora el dia 1 de març de 1058. Era filla dels comtes Roger I i Adelaida, de la casa de Carcassona, i va tenir tres germans: Ramon I, Bernat I i Pere. Aquest darrer, Pere Roger, el trobarem coetàniament a la seva germana com a bisbe de Girona. Ermessenda va sobreviure vint anys al seu germà Bernat, quaranta-vuit a Ramon i vuit a Pere. El seu marit, el comte de Barcelona Ramon Borrell, va morir el 1017, quaranta-un anys abans que la seva esposa; i el seu fill Berenguer Ramon I el Corbat morí el 1035, vint-i-tres abans que la seva mare. Degué viure uns vuitanta-tres anys, que per l’esperança de vida de l’època era molt, i exercí amb plenitud les funcions de comtessa de Barcelona, Girona i Osona en solitari, o en cogovern, en diversos moments de forma successiva.

Ermessenda trenca el tòpic de la dona medieval sotmesa i reprimida, però en un cert sentit potser és també l’excepció que confirma la regla. En els grans llinatges es reservava a la dona la principal funció de donar descendència, i amb el dot que aportava acreixia el patrimoni i afavoria les aliances entre famílies amb vocació d’ampliar dominis, si s’esqueia. El paper de la dona era generalment subsidiari i subordinat. Però en el cas d’Ermessenda els fets i els documents ens mostren una participació plena en el govern dels comtats, primer en cogovern amb el marit, després amb funcions de govern directes i exclusives en la minoria d’edat dels seus fills i net, i, en la majoria d’edat dels esmentats, compartint responsabilitats i exhibint drets i patrimoni propi. En molt bona mesura, Ermessenda va ser la baula de la continuïtat comtal en els moments de risc material o de fragmentació patrimonial.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "LGTBIQ+".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!