Ariadna Trillas
Petits grans genis

CARLOS KUSSROW CORMA va mostrar les primeres aptituds musicals quan tenia setze mesos. A la mateixa edat, la seva germana Giocasta ja intentava combinar acords i cercava melodies. Tots dos eren nascuts a Barcelona: el primogènit, el 1919; la filla, quatre anys més tard. Vivien al barri del Guinardó, i fa un segle van ser considerats «nens prodigi». El públic s’astorava en sentir-los tocar el piano. I entre aquest públic hi havia els reis Alfons XIII i Victòria Eugènia.
Testimoni de la seva història es l’Àlbum artístic de Giocasta i Carlos K. Corma, donat a la Biblioteca de Catalunya per un dels fills de Giocasta. El document reuneix cinc-centes fotografies, cartes, programes i retalls de premsa que reflecteixen l’èxit dels pianistes entre el 1922 i el 1931. També, el del seu debut amb l’Orquestra de Pau Casals, al Palau de la Música. Al recull de records es constata un continu de gires, moviment i admiració: Barcelona, Madrid, París, Roma, Viena. També, la importància del paper de la mare, la pianista i pedagoga Ernestina Corma i de Centellas, que va estimular el potencial dels fills mitjançant el joc i l’observació. I, per descomptat, l’evidència que no deixaven de ser infants: rebien joies de gran valor, però també dolços i joguines.
Quan els Corma triomfaven arreu, els nens prodigi ja havien esdevingut un fenomen a Europa, on feien furor des de finals del segle XVIII. L’efervescència dels petits virtuosos va multiplicar-se al llarg del XIX i va alimentar la indústria de l’entreteniment prèvia a la invenció i l’explosió del cinema. La seva popularitat resultava imbatible en la música i el càlcul mental.