Petits grans genis - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Ariadna Trillas

Petits grans genis

David Eldan / The National Photo Collection (Israel) / Wikimedia Commons

CARLOS KUSSROW CORMA va mostrar les primeres aptituds musicals quan tenia setze mesos. A la mateixa edat, la seva germana Giocasta ja intentava combinar acords i cercava melodies. Tots dos eren nascuts a Barcelona: el primogènit, el 1919; la filla, quatre anys més tard. Vivien al barri del Guinardó, i fa un segle van ser considerats «nens prodigi». El públic s’astorava en sentir-los tocar el piano. I entre aquest públic hi havia els reis Alfons XIII i Victòria Eugènia.

Testimoni de la seva història es l’Àlbum artístic de Giocasta i Carlos K. Corma, donat a la Biblioteca de Catalunya per un dels fills de Giocasta. El document reuneix cinc-centes fotografies, cartes, programes i retalls de premsa que reflecteixen l’èxit dels pianistes entre el 1922 i el 1931. També, el del seu debut amb l’Orquestra de Pau Casals, al Palau de la Música. Al recull de records es constata un continu de gires, moviment i admiració: Barcelona, Madrid, París, Roma, Viena. També, la importància del paper de la mare, la pianista i pedagoga Ernestina Corma i de Centellas, que va estimular el potencial dels fills mitjançant el joc i l’observació. I, per descomptat, l’evidència que no deixaven de ser infants: rebien joies de gran valor, però també dolços i joguines.

Quan els Corma triomfaven arreu, els nens prodigi ja havien esdevingut un fenomen a Europa, on feien furor des de finals del segle XVIII. L’efervescència dels petits virtuosos va multiplicar-se al llarg del XIX i va alimentar la indústria de l’entreteniment prèvia a la invenció i l’explosió del cinema. La seva popularitat resultava imbatible en la música i el càlcul mental.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Infància".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca