Treure's el barret - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Toni Soler

Treure’s el barret

Run Design, amb imatges de Wikimedia Commons

TIREM EL BARRET AL FOC quan decidim que una situació no es pot suportar més. Si un amic ens con- vida, anem de gorra. I si volem referir-nos a un bordell de forma eufemística, en diem casa de barrets. I en canvi, fa dècades que portem el cap descobert, tret que vulguem que ens prenguin per bohemis, que tinguem una feina uniformada o que ens convidin al derbi d’Ascot. Els barrets han desaparegut del pai- satge humà d’Occident, i això és, sense exagerar, un fet històric, perquè hi ha barrets i gorres des de fa mil·lennis, i en els últims segles, fins fa poques dècades, cap home sortia de casa amb el cap destapat sense tenir l’enutjosa sensació d’anar mig despullat.

¿Per què ja no portem barret? Hi ha diverses teories. La més òbvia és que les modes passen, però el barret no compleix només una funció estètica. Alguns diuen que la substitució del cavall pel cotxe cobert, al segle XX, hi ha ajudat. D’altres afirmen que l’impacte mental de les dues guerres mundials va fer que molts homes rebutgessin dur el cap tapat per oblidar el seu pas per l’exèrcit, on el casc i la gorra de plat continuen sent d’ús obligatori, per raons evidents.

Però la teoria més acceptada és que la higiene capil·lar, l’invent del xampú i l’eclosió de les modernes perruqueries van posar de moda els cabells a la vista, nets, sedosos i repentinats de mil maneres. Avui dia no hi ha barrets a la moda, sinó pentinats a la moda. La llargada i la disposició dels cabells (i el color, darrerament) serveixen per identificar grups socials, generacionals o culturals. Aquesta feina, abans, la feien els barrets i les gorres. ¿Qui vol tapar-se el cap, després de gastar-se els calés perquè el perruquer et faci un pentinat a l’última? Una bona tofa, degudament instal·lada sobre la closca, és més carismàtica que un bombí o un panamà. Que l’hi preguntin a Kennedy, o als Beatles, i a tots els que han vingut després.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Moda".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!