Un drac fumejant a la costa de Llevant - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Empar Moliner

Un drac fumejant a la costa de Llevant

AHF-MFM (Manuel Cuenca)

SI VAIG A BARCELONA EN TREN, de matí, com avui, no me’n puc estar: baixo al Clot i vaig al bar de l’estació a menjar truita, que és boníssima. Clot. El Clot. Avui, clot és una paraula gairebé en desús. Però era vivíssima, esclar, el 1951, quan la van inaugurar. Sec en una taula de quatre, al costat d’una dona que treballa. És un bar molt petitó, i ja es dona per entès que els anants i vinents seuran on hi hagi lloc, poca estona. Les trui- tes tenen molt de renom.

La dona del meu costat té una carpeta verda, transparent, amb tot de còpies de diaris antics. Forço la vista i llegeixo. Entre sanefes, el diari La Costa de Llevant, diu: «28 d’octubre del any 1848. Inauguració del primer Ferro-Carril d’Espanya.» Com que m’enxampa en falta de xafarderia, somriu i es presenta. És la Pilar García, la directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova i la Geltrú, que ha demanat truita com jo, abans d’agafar el tren per anar a treballar. La seva és de patates, la meva de carxofes. La convido a un got de vi per poder-la escoltar, que és la meva feina preferida. Diu que està preparant tot d’activitats per celebrar els 175 anys de la línia Barcelona-Mataró. El cambrer del bar ens porta una truita extra, de sobrassada amb mel, tot és perfecte.

Em diu que s’ha fixat que —i perdoneu l’autocita— a la meva darrera novel·la hi surt un personatge, un se- nyor, que estima molt els trens. Sense que l’hi pregunti em fa saber que la petita descripció del personatge —un secundari polit i metòdic— és exacta. Ho diu en el sentit que «el coneix». Jo puc dir que està basat en fets reals. «Aquest tipus de personatge, que gairebé sempre és un home, existeix», em diu. «La màquina, la joguina… El noranta-cinc per cent dels amants dels trens són homes. Jo li he donat moltes voltes, a aquesta seducció. La bèstia, aquest drac fumejant, els crida molt l’atenció.

Més

Aquest article pertany al número que dedica el dossier a "Jesucrist".
Si et sembla interessant, pots comprar el número clicant aquí.

Suma’t a El Món d’Ahir

Aquests continguts són possibles gràcies a les aportacions dels subscriptors i lectors. I tu, ja en formes part? Fes-ho possible!