Moda - El Món d'Ahir | Revista d'història d’autor

Dossier 30

Moda

«La roba fa l’home», va dir Mark Twain. I afegia: «Cap home despullat ha tingut mai influència en la societat.» La moda ens fa diferents, ens confereix estil, si tenim la traça i el poder adquisitiu necessaris. I, alhora, la manera de vestir ens homogeneïtza, ens ajuda a sentir-nos part d’un grup humà —una classe, una comunitat, una generació.

Poques coses com la roba ens diuen tant de la persona que l’ha portada, i dels valors dominants en el seu temps. Un bagul amb roba dels nostres avis és més alliçonador, i més inspirador, que qualsevol llibre d’història. Per això un viatge per la història de la moda —o una visita a un museu de la indumentària com els de Barcelona o Terrassa— és una manera esplèndida d’entendre el nostre passat.

En aquest número d’El Món d’Ahir ens acostem a la història de la indumentària i de la seva aplicació social, la moda. Hi trobareu aspectes tan humans com la vanitat, el desig, l’ostentació i el sentiment de tribu. Uniformes que fan grup i peces de roba singulars que glorifiquen l’individualisme. Tots ells, impulsos que regeixen la nostra conducta social des de fa mil·lennis.

Sumari

Nomenclàtor
Arxiu
Cartografies
Material sensible
Moda

Últims números publicats